2024.07.16.
CímlapHírek

Szívünket összetörik, pénzünket ellopják

avagy beszéljünk a romantikus csalók módszereiről

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei online kvízbe ágyazott képregénnyel kívánják felhívni a figyelmet az úgynevezett romantikus csalók módszereire – olvasható a police.hu oldalán.

Az elkövetők számtalan módszert kitalálnak, hogy megszerezzék áldozatuk pénzét. Az online világ jó lehetőséget teremt számukra, hogy az ismeretlenség homályába, esetleg egy hamis profilkép mögé rejtőzve, kitalált történettel cserkésszék be kiszemeltjüket. A romantikus csalókra jellemző, hogy a közösségi oldalakon kezdeményeznek beszélgetést, és akár heteken vagy hónapokon keresztül építgetik a bizalmi kapcsolatot.

Tudjon meg többet! Kérjük, olvassa le a képről a QR kódot, vagy kattintson ide .

Milyen árulkodó jelei lehetnek a romantikus csalóknak?

A kvíz kérdések közé illesztett képregény igyekszik bemutatni a csalók tipikus módszereit.

Az egyik módszer például, hogy kiszemelik az egyedül élő, elvált, vagy épp özvegy áldozatot, bizalmába férkőznek, chat formájában beszélgetést kezdeményeznek. A személyes találkozást mellőzve, napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül építik a kapcsolatot.

Gyakran azt mondják, hogy külföldön élnek, vagy a feladataik külszolgálatra szólítják őket, amelynek részleteiről természetesen sejtelmesen hallgatnak. Ha egy pár napra megszakítják a beszélgetést, azt általában a munkakörükhöz kapcsolódó teendőikkel magyarázzák. Gyakorta fordul elő, hogy azt állítják, nemsokára Magyarországra költöznek – olykor a repülőjegyről még képet is küldenek – és a levelezgetést személyes találkozó, vagy akár összeköltözés, esetleg házasságkötés fogja követni, amelyre azonban már nem kerül sor.

Csupán egy név – amely épp úgy lehet magyar, mint külföldi – és egy profilkép. Ennyi mögé rejtőzik a csaló, aki mindent elkövet, hogy a másik félben a magáról felépített képet megerősítse. Gyakran fotókat is küld, amelyek beleillenek az általa felvázolt mesébe, azonban a személyes találkozást mindenképp elkerüli.  

Az egyik szokásos történet szerint a csaló vagyonos embernek tünteti fel magát. Bizalma jeléül megtakarított pénzét, vagy egy értékes csomagot kíván eljuttatni futárral a kiszemelthez. Megadja az ál-futárszolgálat e-mail címét, illetve megszerzi az áldozatét. A szállítmány költségeit rendszerint már a sértett fizeti, aki hamarosan kapja az újabb értesítést arról, hogy a csomagot feltartóztatták a vámon, és további pénzre, újabb utalásra van szükség, hogy a hatóságok eltekintsenek annak átvizsgálásától, lefoglalásától. Annak érdekében, hogy kicsikarják a kért összeget, felhívják a figyelmét, hogy a csomagokon az ő neve, lakcíme van feltüntetve, és az illegális küldemény miatt a hatóságok vele szemben fognak eljárni, így akár börtönbe is kerülhet.

Egy másik módszer szerint, a csaló a már kialakított bizalmi helyzetben az áldozat együttérzésére, vagy épp segítőkészségére igyekszik alapozni Az ismeretlen ismerős azt állítja, hogy kórházba került és az egészségügyi kezelésére, gyógyszerre, élelmiszerre vagy épp a hazautazásához kellene anyagi segítség. Ígéretet tesz, hogy a későbbiekben megadja a kölcsönt, de ez elmarad.

Szóljon hozzá!