2024.04.25.
CímlapHírlapKultúra

Képeken keresztül tárul elénk a gépgyár 175 éves története

Tavaly év végéhez közeledve jelent meg egy újabb fontos kiadvány – „Lábassy”-féle Mezőgazdasági Gépgyár története képekben 1848-tól napjainkig – mely Törökszentmiklós ipar- és gyártörténetének 175 éves múltját hivatott bemutatni, összefoglalni. Egyben egy olyan embernek állít emléket, aki ekéivel, mezőgazdasági gépeivel az egész Kárpát-medencében ismertté, és elismertté vált. Mi törökszentmiklósiak mégis nagyon keveset tudunk róla. Ő Lábassy János. A könyv szerkesztőjével, a Lábassy János Ipar- és Gyártörténeti Alapítvány kuratóriumi tagjával, Lőrinczi Lászlóval beszélgettünk.

Kezdjük az alapítóval

Ki is volt Lábassy János?

Ő kovácsmester volt, aki a visszaemlékezések szerint az Almásy grófok uradalmi kovácsműhelyében tanulta ki a kovácsmesterséget. Amit biztosan tudunk, hogy Székesfehérváron született, idén ünnepelhetjük ennek 200. évfordulóját. De hogy pontosan mikor, és miért városunkban telepedett le, arról nincsenek megbízható információk. Ami fontos, hogy 1848-ban a város határában, ma Földvárhalom dűlőnek hívjuk – rendezte be műhelyét, és kezdett hozzá ekék, ekekapák, boronák készítéséhez. Ettől a dátumtól számoljuk a Lábassy-féle gépgyár történetét, így idén ünnepelhetjük az alapítás 175. évfordulóját. Neki köszönhetjük tehát Magyarország legrégebbi, és ma is működő mezőgazdasági gépgyárát, ami meghatározó városunk, és az itt élő emberek életében.

Önnek milyen kötődése van a gépgyárhoz?

1966-ban végeztem Szolnokon a gépipari technikumban, és rögtön ide kerültem a gépgyárba. Igaz, néhány hónap után bevonultam katonának, de 1968-ban itt dolgoztam tovább, 13 éven keresztül. A gépgyárban ismerkedtünk meg feleségemmel is, akivel immár 51 éve vagyunk házasok. A gépgyár által kerültem kapcsolatba Pálfi Istvánnal, aki alapító elnöke volt a Lábassy János Ipar- és Gyártörténeti Alapítványnak, amit 1998-ban hozott létre. A cél akkor is az volt, hogy Lábassy János emlékét őrizze, adja tovább Törökszentmiklós városához kötve, mint a település iparának egyik megalapozóját. Hirdesse az általa létrehozott gépgyár fontosságát. Akkor 26 alapító tagja volt a szervezetnek, akik közül ma már sajnos csak öten élnek.

És akkor következzen maga a könyv

Mikor fogalmazódott meg a könyv megjelentetésének ötlete?

A könyv gondolata egy idős az alapítvánnyal. Pálfi István a gépgyár történetével kapcsolatos dokumentumokat, levéltári anyagot, fényképeket folyamatosan gyűjtötte. A 2018-ban bekövetkezett hirtelen halála után az alapítvány úgy határozott, hogy tovább folytatja ezt a munkát, így láttam hozzá a könyv anyagának összeállításához. Új kutatások révén sikerült sok értékes dokumentumhoz hozzájutni már az 1800-as évekből is.

Az 1950-60-as években készült filmekről képeket digitalizáltam, melyekről, és a többi képekről is a Facebook-on keresztül próbáltam információkat gyűjteni. Négy év kutató-, rendszerező, illetve szerkesztő munka után 2022. júliusában állt össze a könyv anyaga és szeptember közepén megjelent az első 50 példány. Segítség híján minden lépést egyedül kellett megoldanom. A fotóklubos tapasztalat nagy segítség volt, valamint Csidér Bálint a klub vezetője, aki a könyvszerkesztés rejtelmeibe vezetett be. 

Lábassy jelentősége

Mi a célja a kiadványnak?

Ha most megkérdeznénk a Törökszentmiklósiakat, hogy ki is volt Lábassy, és milyen folyamatokat indított el, mekkora jelentőségű az ő munkája, akkor ezt csak kevesen tudnák megválaszolni. Ezért is szerettük volna, ha ennek kézzel fogható nyoma lenne, és ezért jelentettük meg ezt a könyvet. Igaz nem nagy példányszámban, de ezzel mégis összefoglalva a most már 175 éves múltat. A könyv Lábassy János munkásságának és az utána következő generációk küzdelmes életének kíván méltó emléket állítani. Bár több tulajdonosváltás történt, de a működés folyamatos, egészen napjainkig, a CLAAS Hungária Kft. által, mely 1997 óta működik városunkban.

Mi volt a könyv szerkesztésének koncepciója?

A gépgyár életének korszakai szerint lett felépítve a könyv, így a Lábassy-korszak dokumentumaival kezdődik. Korabeli újságcikkek számolnak be az ekeversenyeken elért sikereiről, azokról a kiállításokról, ahol részt vett műhelye termékeivel. Jelenlegi ismereteink szerint egyetlen eredeti oklevél maradt meg, amit 1886-ban a szolnoki kiállításon kapott. Ez most a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjteményben található, nem túl jó állapotban, ezért a kiadványba ennek a javított másolata került be.

Szakmai munkája mellett társadalmi felelősségvállalását is bemutatjuk, hiszen ne felejtsük el, hogy többek közt a katolikus templom orgonájának ő volt az adományozója. Így jutunk el Fehér Alajoson, a Részvénytársaságon, az EMAG időszakon át a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Gépgyár, a BMG gyáregysége, illetve a Mezőgép gyáregysége dokumentumain, fotóin keresztül a jelenig, azaz a CLAAS 25 éves múltjáig. A könyv 2. kötetét idén Lábassy születésének 200. évfordulójára szeretnénk megjelentetni, ami már a gépgyártás szakmai részét foglalná össze.

Köszönjük szépen a beszélgetést, és kívánjuk, hogy a 2. kiadvány is időben elkészülhessen!

A „Lábassy”-féle Mezőgazdasági Gépgyár története képekben 1848-tól napjainkig című könyv megjelenését a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat támogatta.

Szecsei Veronika

Szóljon hozzá!