2024.04.29.
CímlapHírekÖnkormányzat

Értékesítette a város a „Piramist”

A márciusi rendes, nyilvános testületi ülés utolsó napirendje a félbehagyott Piramis épületének értékesítésére kiírt pályázat elbírálása volt. A jelenlévő 10 képviselőből 7 igen és 3 tartózkodás mellett az a döntés született, hogy 16 év elteltével, végre esélyt kell adni arra, hogy a városközpontban befejeződjön ez a beruházás – fogalmazta meg Markót Imre polgármester. Ez tehát azt jelenti, hogy az önkormányzat a 6693 m2 alapterületű ingatlant értékesíti a KOSZTI-INVEST Kft. részére.

2007 – ben állt le az építkezés

Törökszentmiklóson 2006 novemberében kezdődött el a Piramis, azaz a város első nagy bevásárlóközpontjának építése. A beruházó 2005-ben közel 2,5 ezer négyzetméteres telket vásárolt a Törökszentmiklósi Polgármesteri Hivataltól és egy magántársaságtól mintegy 96 millió forintért. A terv az volt, hogy a területen öt éven belül felépítenek egy 6500 négyzetméteres, kétszintes épületet. A beruházás megkezdése után egy év múlva leálltak a munkálatok, az építésfelügyeleti hatóság építést megállító határozata miatt. Az óriási félkész objektum körül sokáig síri csend honolt, majd az önkormányzat 2013 – ban megvásárolta. Azonban forrás hiányában azóta sem történt előrelépés a befejezés, és a hasznosítás területén.

Tavaly év végén mégis felcsillant a remény. Egy vállalkozás kereste meg az önkormányzatot az ingatlan megvásárlásával kapcsolatban. Akkor a Képviselő-testület úgy döntött, hogy pályázat útján értékesítik a területet. Az egyetlen pályázó azonban meggondolta magát, és visszavonta ajánlatát. A város vezetése februárban ismét eladásra kínálta fel a Piramist. A meghirdetett pályázatra március 20 – ig egyetlen ajánlat érkezett be, a KOSZTI-INVEST Kft. részéről.

A most kiírt, és már sikeres pályázat, melyet valamennyi képviselő megszavazott és elfogadott, két lehetőséget kínált a befektetőknek. Az egyik az egy összegben történő megvásárlás, ami 121.275.000 Ft + ÁFA megfizetését jelentette volna – ez senkit nem érdekelt. A másik pedig a már elkészült épületben épülethasználati jog biztosítása az önkormányzatnak. Ez utóbbit választotta a nyertes ajánlattevő.

Ez azt jelenti, hogy a nyertes cég nem készpénzben fizeti ki az ingatlan ellenértékét, hanem az ingatlanban alakít ki 175 m2 alapterületű kereskedelmi, szolgáltató rendeltetésű helyiségcsoportot. Ennek a használati-bérleti jogát biztosítja majd 3850 Ft/m2 /hónap értékben az önkormányzat részére 15 éven keresztül.

A Képviselő-testület többsége elfogadta a Koszti Invest Kft. ajánlatát, aki vállalja, hogy a szükséges építési engedélyek beszerzését követően, 24 hónapon belül befejezi a gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató funkciójú épületet.

Szóljon hozzá!